Káva a čaj – ochrancovia mozgu?

22.12.2015 18:36

Popíjate denne kávu a čaj? Ak áno, môžete sa vyhnúť depresiám a úbytku rozumových funkcií.

 

Káva a čaj nás nielen držia v strehu, ale môžu pomôcť aj udržiavať naše mozgy v zdravej kondícii. Vedci potvrdili, že tieto nápoje sú účinné pri ochrane pred depresiami, Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.

Zbohom depresiám

 

Jedna veľká štúdia skúmala súvislosť medzi depresiou a pitím kávy, čaju a sladkých nápojov počas desiatich rokov na vzorke vyše dvestopäťdesiattisíc starších dospelých. Výskumníci z amerického Národného inštitútu zdravia zaznamenávali konzumáciu každého tohto nápoja v rokoch 1995 a 1996 a potom porovnali údaje s diagnózami depresie u účastníkov po roku 2000. Výsledky ukázali, že pitie kávy sa spája s menším rizikom výskytu depresie, podľa nich mal čaj v tomto smere slabý účinok, aj keď z iných štúdií vyplýva, že aj tento náš obľúbený odvar má ochrannú funkciu.
Iný výskum, zverejnený v roku 2013, zistil, že u starších dospelých Číňanov, ktorí pravidelne popíjajú akýkoľvek druh čaju, je oveľa menšie riziko depresie: o 21% u tých, ktorí pijú čaj jeden až päť dní v týždni, a až o 41% u každodenných konzumentov. Výskumníci sa pýtali účastníkov aj na ich voľnočasové aktivity, aby sa uistili, že je to práve čaj a nie s ním spojený spoločenský relax, ktorý má ochranný efekt.

Kofeín zrejme pomáha mozgu

Z niektorých štúdií vyplýva tiež, že u milovníkov kávy a čaju sa prejavuje menší úbytok rozumových funkcií, pričom dôkazy sú rozmanité. Výskum na potkanoch, ktorý sa zameral na špecifické zložky v káve a čaji, podporuje myšlienku, že niektoré z týchto chemických látok znižujú riziko Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. V jednej takejto štúdii, pridávali potkanom do stravy zložku kávy s názvom eicosanoyl-5-hydroxytryptamide a tým chránili zvieracie mozgy pred patologickými zmenami typickými pre alzheimera. V roku 2013 sa pri inom experimente zistilo, že rovnaká zložka má ochranné účinky pri myšacej verzii Parkinsonovej choroby.
Kofeín nemusí iba chrániť mozog, ale môže mu aj pomáhať. V inom článku sa v septembri minulého roku písalo, že pridanie kofeínu do vody myšiam zredukovalo počet bielkovinových klbiek typických pre Alzheimerovu chorobu a takisto zabránilo strate priestorovej pamäti.
Stále je ešte príliš skoro stanoviť, či káva a čaj naozaj chránia mozog, ale väčšina výskumníkov sa zhoduje na tom, že takýto každodenný zvyk určite neškodí.

 

 

Späť

© 2015 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode