Elixír mladosti

26.05.2015 15:19

Zázračný „ahuizotl“ predĺžil životnosť múch octomiliek o vyše 60 percent.

publikované: 20.01.2015

Vedci z univerzity v Berne zistili, že sú schopní pomôcť muche octomilke žiť až o 60 percent dlhšie, ak zvýšia aktivitu génu, ktorý ničí poškodené bunky.

Ak by sa tento objav dal preniesť na človeka, mohlo by to predĺžiť priemernú dĺžku života ľudí vo vyspelých krajinách, ako sú USA a Veľká Británia, nad 120 rokov.

 

Vedci zistili, že gén nazvaný ahuizotl, alebo „azot“ funguje ako akási kontrola bunkovej kvality, pretože pomáha vyradiť nezdravé alebo nefunkčné bunky. Octomilkám alebo ovocným muškám aplikovali osobitnú kópiu tohto génu, ktorý sa zameriava práve na nezdravé bunky. Pri skúškach muchy žili o 60 percent dlhšie. Gén je pomenovaný po mytologickom aztéckom tvorovi, ktorý likvidoval rybárske lode, aby chránil populáciu rýb v jazerách.

Na základe tejto myšlienky by lekári mohli ochraňovať citlivé ľudské orgány, ako je mozog alebo črevá, kde sa môžu nahromadiť potenciálne škodlivé a nezdravé bunky. Avšak najnovší  výskum je stále ešte ďaleko od toho, aby mohol byť testovaný na cicavcoch.

 

Niektorí vedci sa domnievajú, že ľudský život by mohol byť predĺžený až na 200 rokov. V súčasnosti je najstarším človekom na svete Leandra Becerra Lumbreras, Mexičanka, ktorá tvrdí, že má 127 rokov, aj keď zrejme nemá žiadne dôkazy o tom, kedy sa narodila. Po celé stáročia ľudia hľadali spôsoby, ako si predĺžiť život. Matuzalem, spomínaný v Starom zákone, žil údajne 969 rokov. Stredovekí rytieri neúnavne hľadali svätý Grál, ktorý vraj svojho nálezcu odmení mnohými bohatstvami vrátane dlhšieho života. Alchymisti tiež zasvätili kariéru výrobe elixíru života. 

 

Archeológovia našli nedávno na stavenisku hotela v New Yorku fľašku asi z konca 19. storočia, ktorá obsahovala recept na liečivý nápoj s názvom Elixír dlhého života. Fľaša obsahovala zoznam zložiek a spôsob výroby lieku. V zozname bolo uvedené aloe, rebarbora, horec, biela kurkuma, španielsky šafran, voda a troška alkoholu. Zmes bolo treba nechať filtrovať tri dni, často pretrepávať a napokon precediť.

 

Podľa Eduarda Morena z Ústavu bunkovej biológie Univerzity v Berne sú naše telá zložené z niekoľkých biliónov buniek a počas zrenia týchto buniek sa hromadia náhodné chyby v dôsledku stresu alebo vonkajších vplyvov, ako je UV žiarenie zo slnka. Niektoré bunky sú viac postihnuté než iné, takže výber menej postihnutých buniek a odstránenie poškodených by mohol byť dobrou stratégiou pre udržanie zdravého tkaniva, oneskorenie starnutia a predĺženie životnosti.

 

Budeme večne mladí? Vedci našli gén ničiaci nezdravé bunky

 

Späť

© 2015 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode