Ako vtáky:

26.05.2015 17:48

Holandský arborista Bruno de Grunne a architekt Nicolas d'Ursel zo spoločnosti Trees and People vymysleli nový "dom v stromoch".

 

Inšpiráciu čerpali zo stanovania v stromoch a tradičných konštrukciách zasadených do vyšších drevín s kmeňom. Výsledkom je prístrešok, ktorý ľahko postavíte - teda zavesíte na dva stromy - pričom nedochádza k poškodeniu okolitého prostredia a stromov.

Dom'Up je vlastne ľahký osemhranný "domček" s plochou šestnásť metrov štvorcových. Je prikrytý UV odolným, nepremokavým dvojitým stanovým plátnom, k dispozícii je veľká terasa a vnútrajšok, ktorý sa dá využiť ako spálňa alebo obytný priestor. Ak chcete stráviť noc pod šírym nebom medzi vrcholkami stromov, tak si jednoducho vytiahnete posteľ na terasu.

Konštrukcia je z pozinkovanej ocele, drevenej podlahy a vonkajšieho zábradlia. Do prístreška sa môžete dostať jednoduchých dreveným rebríkom alebo špeciálne dizajnovanými schodíkmi či visutým mostíkom.

Podľa Bruna de Grunna sa dá Dom'Up plne inštalovať bez použitia žeriavu do dvoch dní a v stromoch môže zostať celé roky. "Koľko vydrží, to záleží od počasia, ale základná konštrukcia môže vydržať desiatky rokov a stanové materiály najmenej desať rokov," vysvetľuje holandský odborník na stromy.

Vzhľadom na európske bezpečnostné normy je nutné vymieňať laná a remene prístreška každých päť rokov. Dom'Up je podľa jeho tvorcov vhodný na luxusné kempovanie, prípadne môže slúžiť aj ako kancelária či dokonca jedinečná reštaurácia. V súčasnosti sa dá kúpiť za 25.000 eur - a to bez inštalácie, píše server gizmag.com.

Dom'Up môže niekomu pripadať nebezpečne, ale aj romanticky

 

 

 

Späť

© 2015 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webu zdarmaWebnode